Katastrofinsamlingar

För en snabb respons som räddar liv och lindrar nöd

Katastrofinsamling

Vid humanitära katastrofer kan Radiohjälpen starta en akut insamling med fokus att rädda liv, lindra nöd och bevara mänsklig värdighet. En insamling sker då Radiohjälpen har närvaro på plats genom våra partnerorganisationer. Genom dessa garanteras att det finns humanitär erfarenhet och kapacitet att stödja på plats i det drabbade landet, och insamlade medel kan snabbt omvandlas till kvalitativ verksamhet.

Insamling för Jemen

Under året förvärrades situationen i Jemen, som länge har plågats av väpnad konflikt. Under 2019 beräknades 80 procent av Jemens invånare vara i behov av humanitär hjälp för att klara vardagen. Landet befefinner sig i vad FN benämner som världens värsta humanitära katastrof. Den insamling som påbörjades 2018 fortsatte därför under 2019, både via en appell med programledarna för Melodifestivalen och i samband med dess omröstning. Flera organisationer kunde tack vare detta utöka sin verksamhet i Jemen och minska lidandet.

Springhjälpen

I slutet av maj sändes kampanjen Springhjälpen både i SVT Play och Sveriges Radio P4. Springhjälpen sändes från en rullande studio som följde löpare längs vägar vid sjön Vätterns strand. Insamlingen syftade till att belysa problemet med den ökande hungern i världen. Under drygt nio timmar fick lyssnare och tittare följa de springande programledarna SVT-profilen Anne Lundberg, skidstjärnan Anna Jönsson Haag, komikern Özz Nûjen och P4 Kalmars Johan Signert. Tillsammans med många andra på vägen tog de sig runt en mer än åtta mil lång sträcka samtidigt som de uppmanade svenska folket att vara med och engagera sig. Sändningen pågick i olika P4-kanaler och i SVT Play. 1,5 miljoner kronor tilldelades organisationen Islamic Reliefs humanitära arbete i Jemen.

Stora behov i Syrien

Den humanitära situationen för civilbefolkningen blev under oktober månad akut i och med det eskalerande våldet i den väpnade konflikten i norra Syrien. Flera hundra tusen människor uppskattades ha tvingats på flykt inom landet och till angränsande länder. Radiohjälpen startade därför en insamling för människor på flykt. Radiohjälpen kunde stödja organisationerna Röda Korset och Unicef på plats i området med bland annat tillgång till rent vatten och sanitet, matpaket och värmande filtar och tält.

Extremväder i Afrika

Flera cykloner i sydöstra Afrika drabbade miljontals människor i mars 2019. Många liv förstördes och hundratals människor dog. Genom en insamling för de överlevande kunde Radiohjälpen stödja arbetet mot vattenburna sjukdomar, som följde i cyklonernas spår. 1,5 miljoner kronor tilldelades de mobila hälsokliniker som drivs av organisationen Läkare utan Gränser i Mocambique.

Insamlat: 11 807 768 kronor

Under året har medel från 2018 beviljats och möjliggjort att:

8 171 975 människor

varav 5 857 675 barn och unga nås genom

10 projekt

i

3 länder

Antal människor som nås i projekt där Radiohjälpen är ensam finansiär:
4 853 människor varav 4 647 barn. Resterande projekt är samfinansierade.

När cyklonen Idai drog fram över östafrika under våren startade Radiohjälpen snabbt en katastrofinsamling.
Under andra chansen i Melodifestivalen gick insamlingen till att mätta hungriga magar.
Med anledning av det förvärrade läget i nordöstra Syrien startades under hösten en insamling till stöd för de drabbade.